
La iniciativa, de la qual participa Taller d’Art, Cultura i Creació en el marc de l’Agermanament de l’Ajuntament de Sabadell amb el poble sahrauí, s’amplia amb la creació de la Casa Oncològica de Bir Khadem.
Una comissió formada per dues professionals de Taller d’Art, Cultura i Creació ha viatjat a Algèria per comprovar la correcta utilització dels fons aportats a la Casa de Malalts de Tementafust, avaluar l’afectació real de la pandèmia al territori i visitar la nova Casa Oncològica de Bir Khadem.
La coordinadora de l’Agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí, Sílvia Mestras, i el tècnic vinculat al projecte també des de l’ONGD, Cristian García, han anat acompanyades del president d’Amigos del Pueblo Sahrauí de Santurtzi (AMAL), José Luis López, i un dels socis de l’entitat basca, Carlos Arako, com a gestors del projecte de cooperació.
Durant la visita tècnica s’ha pogut accedir a la Casa de Malalts de Tementafust, una de les poques cases que assisteix als i les refugiades sahrauís que, per diverses afeccions, han d’acudir a l’Hospital Central d’Alger i no poden fer front a les despeses derivades d’haver de viure durant setmanes o mesos a la capital d’Algèria, a 2.000 quilòmetres dels campaments de refugiades sahrauís de Tindouf.
A banda d’oferir-los allotjament i manutenció, a la instal·lació també els hi faciliten una primera atenció mèdica a través d’un espai d’infermeria, recentment incorporat. Tot i tenir capacitat per a 60 pacients, la casa arriba a allotjar a gairebé el doble de persones tenint en compte també a les seves famílies.
Aquest any el projecte s’ha ampliat amb una nova instal·lació, la Casa Oncològica de Bir Khadem, que pretén oferir la mateixa atenció que l’altra casa però a pacients oncològics.
«La majoria són dones amb càncer de mama que venen dels camps de refugiades per rebre diagnòstic o realitzar el tractament», afirma la Sílvia Mestras.
Aquesta nova casa també disposa de farmàcia amb medicaments per les pacients oncològiques, tot i que la contribució de l’entitat sabadellenca es concentra en la compra d’aliments com carn, peix, arròs, llegums, làctics o verdures.
El Cristian García considera imprescindible «continuar donant suport al manteniment de les cases de malalts sahrauís a Alger per fer front a la manca de recursos i ampliar la cobertura sanitària de la població refugiada».
El passat mes de febrer un equip de Taller d’Art, Cultura i Creació, encapçalat pel president, Mario Álvarez, va reunir-se amb l’entitat AMAL a Bilbao per consolidar el compromís de l’ONGD i de l’Agermanament amb el projecte després d’uns anys marcats per l’alerta sanitària i les dificultats respecte de l’atenció mèdica i l’enviament de finançament.
El projecte, que es va posar en marxa l’any 2008 per iniciativa de l’associació Barakaldo con el Sáhara (SALAM), rep el suport de diferents consistoris com el de Manzanares o Sabadell i d’associacions de Biscaia (Reparto Solidario, Amigos de la RASD i la mateixa AMAL), Ciudad Real (Asociación para la Cooperación con el Pueblo Saharaui-HAUSA) i Itàlia (Oltre Il Muro i Rio de Oro), a banda de Taller d’Art, Cultura i Creació.