
El projecte de la Casa de Tementafust, del qual participa Taller d’Art, Cultura i Creació en el marc de l’Agermanament de l’Ajuntament de Sabadell amb el poble sahrauí, es consolida després d’una trobada amb l’entitat gestora a Bilbao.
Aquesta setmana dues professionals de Taller d’Art, Cultura i Creació s’han reunit amb l’entitat basca Amigos del Pueblo Sahrauí de Santurtzi AMAL, gestora de la Casa de Malalts de Tementafust, per avaluar l’impacte de la pandèmia al projecte de cooperació. Als darrers anys, la situació d’alerta sanitària ha generat certes dificultats pel que fa a l’atenció mèdica i l’enviament de finançament per garantir la seva continuïtat.
La reunió a la capital de Biscaia ha comptat amb la presència del president d’AMAL, José Luis López; un dels socis de l’entitat basca, Carlos Arako; el director de Taller d’Art, Cultura i Creació, Mario Álvarez; i la coordinadora de l’entitat catalana, Sílvia Mestras.
El Mario Álvarez considera important «mantenir la col·laboració amb projectes com aquest que amplien la cobertura sanitària de la població refugiada sahrauí». Per la seva banda, la Sílvia Mestras ha avançat que es preveu «fer una visita tècnica a la Casa de Malalts al segon trimestre de l’any per avaluar l’afectació real de la pandèmia».
Aquest any el projecte s’amplia amb una nova casa, la de Bir Khadem, enfocada al tractament oncològic. A més, tres entitats s’han incorporat al consorci: les italianes Oltre Il Muro i Rio de Oro, com a finançadores, i la pròpia AMAL, com a gestora. El projecte continua comptant amb el suport econòmic de l’associació Amigos de la RASD de Biscaia i la fundació Reparto Solidario, els ajuntaments de Manzanares i Sabadell, a més de Taller d’Art, Cultura i Creació.
La Casa de Malalts de Tementafust ofereix atenció mèdica i cobertura sanitària a pacients del camp de refugiades de Tindouf, a banda d’allotjament per a les seves famílies perquè estiguin acompanyades. Aquest projecte està emmarcat dins de l’Agermanament de Sabadell amb l’Argub.