
El passat dimecres 27 de febrer Sabadell va demostrar, una vegada més, el seu compromís amb el poble sahrauí en un any clau, en el qual es commemoren els 30 anys de l’Agermanament de la ciutat amb el Sàhara. En el dia en què se celebrava el 43è aniversari de l’autoproclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la ciutat va acollir l’estrena del documental Yalah.
El documental, amb autoria de TACC i produït per l’Ajuntament de Sabadell, és una de les accions que s’han realitzat en base al nou projecte de l’Agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí. Es va gravar a Tindouf, entre novembre i el desembre de 2017, amb la col·laboració dels i les alumnes de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh a través d’un procés participatiu.
Yalah mostra cinc històries de persones anònimes que viuen als campaments de refugiats sahrauís. Aquestes històries estan vinculades amb els cinc eixos de l’actual projecte agermanament entre el poble sahrauí i la ciutat de Sabadell: gènere, sensibilització, joventut, educació i sanitat.
Cap a dos quarts de set de la tarda, les primeres persones ja feien cua a la porta dels Cinemes Imperial per recollir les seves entrades. Una hora més tard, tot just abans de començar la projecció, la sala estava plena de gom a gom, fent que algunes persones haguessin de quedar-se dempeus per veure el documental.
Entre el públic, molt heterogeni, va destacar l’assistència d’alguns dels i les joves que van assitir als camps de solidaritat sahrauís de 2018, alguns i algunes del membres de Solidaris amb el Poble Sahrauí de Sabadell i, fins i tot, alguns i algunes sahrauís que viuen a la ciutat. La Míriam Ferràndiz i el Mario Álvarez van ser els encarregats de presentar l’acte i de contextualitzar i introduir al públic en el context actual que pateix el poble sahrauí.

Un cop va finalitzar la projecció, va tenir un lloc un interessant debat entre Tiba Sibiheiba, Director de Cooperació del Ministeri de Cultura de las RASD i convidat d’honor de l’acte, Alba Fernàndez, productora del documental i Karen Madrid, la periodista que va conduir l’acte, juntament amb la participació de Víctor Rojano, un dels joves dels camps de solidaritat sahrauís 2018, que va explicar la seva experiència personals als camps.

La jornada, a més, va tenir altres actes reivindicatius amb el poble sahrauí. En aquest sentit, Tiba Sidiheiba, va ser rebut pel matí a l’Ajuntament de Sabadell per Maties Serracant, alcalde de la ciutat, Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere i Ramon Vidal, regidor de Salut, juntament amb Mario Álvarez i Cristian García per part de TACC. A més, l’Ajuntament va aprofitar l’ocasió per penjar la bandera sahrauí a la façana de l’edifici consistorial.